1.11.14

Puree z kalafiora

Uwielbiam puree, ale zawsze jadłam tylko ziemniaczane. Tym razem wykorzystałam zalegający w lodówce kalafior, na którego wykorzystanie nie miałam pomysłu. Robi się to tak samo szybko jak purre z ziemniaków, a to zawsze inny smak. No i rewelacyjny zamiennik dla tych, którzy uważają, że ziemniaki tuczą. W tej wersji dodałam łyżeczkę masła, ale można masło zastąpić mlekiem i również się sprawdzi. 




Puree z kalafiora

Składniki (na 1 porcję):
  • 1,5 garści różyczek  kalafiora
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Przygotowanie:
  1. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie
  2. Na oliwie podsmażyć czosnek pokrojony w cieniutkie piórka
  3. Kalafiora, masło i czosnek zblendować, przyprawić gałką i wymieszać. 


6 komentarzy:

  1. uwielbiam kalafior, a tak dawno go nie jadłam... w postaci takiego puree musi smakować jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie uważam, że ziemniaki tuczą, ale uwielbiam kalafiora i myślę, że od czasu do czasu takie puree to fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku muszę zrobić, bo kiedyś jadłam takie puree i było rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I można podać zamiast ziemniaków:)podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam już różne puree, ale takiego jeszcze nie.. ciekawi mnie smak :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP