9.5.15

Cytrynowy sernik z serków bieluch

W mikro piekarniczku piekłam ciastka, ale trzeba było też wypróbować go na wypadek ciast nieco bardziej skomplikowanych niż tylko kruche ciasto i owoce / kruche ciasto i warzywa. Okazuje się, że nie mogę ustawić temperatury tylko od góry albo tylko od dołu, bo w sekundzie wszystko się spala. Przy pierwszej próbie ciasto spłonęło, wyglądało jak oblane polewą czekoladową, ale niestety tylko wyglądało. Podejście nr 2 zakończyło się sukcesem. W gruncie rzeczy dobrze, że był ten drugi raz bo dopracowałam masę serową; podwoiłam jej ilość i wzbogaciłam ją o cytrynowy smak. Mówiąc szczerze można tylko żałować, że to taka nie duża porcja. 




Sernik z serków bieluch

Składniki (forma 22 x 12 cm):
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 serki bieluch
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
  1. Z mąki pszennej, 1 jajka, posiekanego masła i 1 łyżki cukru zagnieść ciasto. Uformować w kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Serki umieścić w misce, dodać jajko, sok i skórkę z cytryny, pozostałą część cukru i mąkę kukurydzianą - dokładnie wymieszać (jeżeli mało słodkie - dodać jeszcze cukru)
  3. Ciasto wyjąć z lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i brzegi formy "oblepić" dokładnie ciastem. 
  4. Wlać masę z serków i piec w temperaturze 180* ok 40-50 minut (sprawdzić zapałką wbijając ją w ciasto - jeżeli po wyjęciu zapałka jest sucha to ciasto jest gotowe).


fabryka sernika

14 komentarzy:

  1. na jaką formę ten przepis? mogę prosić wymiary? bardzo proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a przepraszam, nie zauważyłam w przepisie wymiarów! w takim razie do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł z tym Bieluchem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z Bieluchem, z pewnością wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z Bieluchem, z pewnością wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy5/11/2015

    Mmmm wygląda bosko :) Nigdy sernika z Bielucha nie robiłam, a serek znam i lubię, więc muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy3/08/2016

    Witam, czy tu naprawdę chodzi o dwa zwykłe serki bieluch? Te po 150 gramów? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, proszę zwrócić uwagę na jaką to jest niedużą formę.

      Usuń
    2. Anonimowy4/10/2016

      super mi wyszedł, świetny pomysł z Bieluchem :). Ja poszłam jeszcze dalej i dawałam Bieluch lekki :)

      Usuń
    3. wspaniała wiadomość dla mnie, cieszę się ogromnie! :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP