25.5.16

Ciastka czekoladowe ze słonecznikiem

Ciastka z dodatkiem masła są bardziej kruche. Te dodatkowo są super czekoladowe, pyszne. Szczególnie uwielbiam dodatek słonecznika w ciastkach. Przyjemnie chrupie. Ciastka są bardziej kaloryczne niż kilka ich poprzedników, ale są bardziej zbliżone do kruchych ciasteczek ze sklepu. To jest właśnie to o czym pisałam w tej notce jak to jest z wypiekami na diecie. Od czasu do czasu można sobie zaserwować coś bardziej tłuściutkiego i kalorycznego.





Ciastka czekoladowe ze słonecznikiem

Składniki (8-9 sztuk)
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 40 g masła
  • 45 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g słonecznika
  • opcjonalnie 1 łyżeczka maku

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. W misce wymieszać ze sobą suche składniki.
  3. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem i miodem. Przestudzić.
  4. Kiedy masa czekoladowa się ochłodzi dodać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić aby składniki się połączyły. 
  5. Formować ciastka i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 20-25 minut

13 komentarzy:

  1. Pyszne ciasteczka :) Uwielbiam takie domowe z ziarnem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. można jajko zastąpić bananem? jak tak to napewno zrobię (chyba na dzień mamy hoho)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypieki na diecie jak najbardziej, pod warunkiem, że ktoś potrafi poprzestać na max 2 ciasteczkach:) ja nie potrafię:) dlatego chwilowo nie piekę- ale w sumie i tak nie chudnę więc może sobie odpuścić i znowu pozwolić piekarnikowi pracować na pełnych obrotach?:) ciacha na pewno były przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow prezentują się świetnie!
    Zapisuję przepis - do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najgorzej, że teraz takich dobroci nie mogę :(
    Wyglądają obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze najlepsze przepisy trafiają się na diecie. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/28/2016

    Nie posiadam wagi kuchennej, więc mogę prosić o podawanie ilości na szklanki? Każda mąka ma inną wagę i nie chcę kolejnych nieudanych ciastek :(
    Łucja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwrócę na to uwagę, ale właśnie, żeby nie było nieudanych ciastek podaję dokładną wagę, bo uważam, że proporcje na szklanki bywają mało precyzyjne.

      Usuń
    2. Anonimowy7/04/2016

      Zrobiłam je trochę "na oko", ale się udały! Mój pierwszy udany wypiek! Różnią się trochę od tych ze zdjęcia, ale co tam (:

      Usuń
  8. Anonimowy6/28/2016

    Czym mogłabym zastąpić mąkę orkiszową? Niestety nie dostanę jej w mojej miejscowości.
    Znów Łucja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć pszennej pełnoziarnistej :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP