22.12.16

Piernik na ostatnią chwilę

Żebym jeszcze do innych świątecznych potraw czy sprzątania miała taki zapał jak do pieczenia. Świąteczne zakupy, a nawet listę potraw odkładam z dnia na dzień. Dziś już czwartek a ja jeszcze nie wiem gdzie tu szukać karpia. Wycieczka do polskiego sklepu chyba nas nie ominie. Nie mam też choinki i mieć już nie będę. Liczę jednak na sobotni poranny targ i jakieś pięknie pachnące zielone gałązki. Żeby chociaż pachniało jak w święta. Chociaż nie powiem, zapachy ciasteczek i pierniczków dużo nadrabiają. Teraz jeszcze doszedł zapach piernika. I to mój kolejny pierwszy raz, a przynajmniej nie przypomnam sobie, żebym piekła już kiedyś piernik. Oczywiście końcem listopada miałam aspiracje na piernik staropolski, ale szybko zostały zweryfikowane. Pozostał więc piernik last minute, zamienniki są super!



Piernik przekładany powidłami
źródło: arabeskawaniliowa.blog.pl

Składniki (keksówka 12 x 28 cm)
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • powidła śliwkowe
Przygotowanie:
  1. Cukier, miód, masło, wodę i kakao umieścić w garnuszku i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. Do masy wbić żółtka i wymieszać. 
  4. Mąkę wymieszać z przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy czekoladowej i zmiksować. 
  5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wmieszać delikatnie łyżką. 
  6. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50-60 minut, do suchego patyczka.
  7. Piernik po całkowitym wystudzeniu przeciąć wzdłuż na 3 blaty, każdy blat posmarować powidłami i przykryć kolejnym blatem. 
  8. Piernik można ozdobić tabliczką deserowej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 20 g masła. 


3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak nie lubię piernika, to ten bym zjadła cały <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis wygląda apetycznie, szkoda że po Świętach dotarłam na tego bloga

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP