18.2.17

Kokosowy pudding ryżowy

Cierpię znów na brak weny. Przy każdym dodawanym wpisie zastanawiam się jaką historią go okraszyć. Kończy się na tym, że siedzę pół godziny nad pustą "kartką", a wszystko dookoła jest w stanie mnie rozproszyć i zaciekawić. Wtedy kończy się to tak jak kilka ostatnich wpisów, po prostu kilka słów o przepisie, zdjęcia, wykonanie i gotowe. Ale to jest wtedy takie bez duszy i w sumie nijakie. Chociaż zdaję sobie sprawę, że jednak dla większości z nas liczy się przede wszystkim obraz a nie treść. Jednak nawet dla siebie samej, kiedy wracam do archiwalnych wpisów, przeczytać coś ciekawego jest miło. Cóż, pozostaje mi wierzyć (i wierzę w to z całych sił), że jest to sytuacja przejściowa, może spowodowana zachodzącymi zmianami, albo wiosennym przesileniem. A może po prostu powinnam bardziej się postarać, skupić i zapisywać wszystkie swoje pomysły. Przecież tak bardzo lubię "odhaczać" zrealizowane cele. Trzymajcie kciuki! 

Lubicie popularny ryż na mleku ? jeżeli tak to mam dla Was domową wersję. Lepszą niż ze sklepu. Na ciepło smakuje wspaniale. Jest kremowa, kokosowa, waniliowa, pyszna! ale i kaloryczna niestety. W ramach lekkiego odstępstwa można zjeść :)
Kokosowy pudding ryżowy

Składniki:
  • 100 g ryżu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka cukru, lub więcej według uznania
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić. 
  2. Ryż zalać mleczkiem kokosowym (używamy część stałą i płynną). Gotować na małym ogniu.
  3. W międzyczasie laskę wanilii przekroić wzdłuż na dwie części, z każdej wydobyć ziarenka i dodać do ryżu. Wrzucić też przekrojone laski. Dodać cukier i wymieszać.
  4. Całość trzymać na ogniu aż ryż spęcznieje i całość zrobi się gęsta. Od czasu do czasu przemieszać, uważając, żeby ryż się nie przypalił. Na koniec wyciągnąć laski wanilii, wyrzucić.
  5. Podawać na ciepło lub zimno

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam, ale chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ten deser! Jednak z mlekiem kokosowym jeszcze nie próbowałam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam coś podobnego wczoraj u teściowej :)) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam tradycyjny ryż na mleku. Z mleczkiem kokosowym nie próbowałam ale muszę się skusić i sobie zrobić. Raz na jakiś czas można ;) Aczkolwiek jest to na pewno zdrowsza wersja niż to co można gotowe kupić w sklepie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP