28.5.17

Fit ciasto z białej fasoli bez mąki

Jeżeli smakowało Wam ciasto z ciecierzycy PRZEPIS to i to będzie Wam smakowało. Zrobiłam je analogicznie, zamieniając ciecierzycę na białą fasolę. I to jest bardziej kokosowe, bo miejsce płatków migdałowych z bazowego przepisu zajęły wiórki kokosowe. Konsystencja jest albo bardzo podobna, albo identyczna. Wypróbujcie i powiedzcie czy wyczuwacie różnicę.

Fit ciasto z białej fasoli bez mąki

Składniki (forma 26 x 12 cm)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g oleju kokosowego lub masła klarowanego - roztopić
  • 30 g wiórek kokosowych
  • opcjonalnie: ulubione owoce
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Fasolę przepłukać na sicie. Przesypać do naczynia, wbić jajka i dokładnie zblendować na gładką masę. 
  3. Dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut. 
  4. W połowie pieczenia, na górze ułożyć owoce. Po upieczeniu dokładnie wystudzić


3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować ❤️��

    OdpowiedzUsuń
  2. Albo to kwestia gustu albo coś mi nie wyszło, ale kurczę niezbyt dobre to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP