16.7.17

Polenta na słodko, bezglutenowe śniadanie

Siedzę przy swoim nowym stole, przy którym w końcu nie drętwieją mi nogi. Za mną na kanapie leży wyciągnięty jak struna mój pies, a w pokoju obok zwinięty w kłębek mąż. Jedynym światłem jest to z ekranu laptopa, a ciszę, która spowiła mieszkanie przerywają jedynie przejeżdżające samochody. Z kuchni dochodzi zapach pieczonych bułeczek, ktore jutro zjemy razem przy tym nowym stole. Wypijemy kawę, przytulimy psa i będziemy planować, daj Boże, słoneczną niedzielę. 

Kilka dni przed pieczeniem bułeczek, jeszcze przy innym stole zjadłam to kolorowe śniadanie. Nasyciło mnie jak owsianka i sprawiło wiele przyjemności memu podniebieniu. Sprawcie sobie trochę przyjemności z samego rana! 

Polenta na słodko

Składniki (na 1 porcję):
  • 200 ml mleka
  • 50 g polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ulubione owoce
Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlać mleko, wsypać kaszkę, wymieszać. Dodać miód i olej; gotować. Od czasu do czasu mieszać, uważając żeby kaszka się nie przypaliła. 
  2. Kiedy całość mocno się zagęści przełożyć do miseczki, dodać ulubione owoce. 

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP