27.10.17

Ciasteczka z tahini - bez glutenu i cukru

Każdy ponarzekał na jesienną pogodę to i na mnie kolej. Bo u nas też pada i pada! Chociaż pogoda w północnych Niemczech w ciągu dnia potrafi się zmienić naprawdę wiele razy. Dajmy na to takie dzisiejsze, piątkowe popołudnie - wyszłam na spacer z psem - słoneczko, można buzię do słońca wystawiać i nie drażnią wcale te złote, acz śliskie liście na chodnikach. Wracam ze spaceru i wiatr zimny, nieprzyjemny, szaro już. Tylko kawa ratuje. A do kawy mam ciasteczka. Idealne, bo nie są zbyt miękkie i maczane w kawie nie rozpadają się. 


Ciasteczka z tahini

Składniki (10-12 sztuk):
  • 40 g tachini
  • 40 g miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 70 g mąki gryczanej
  • 30 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Tachini wymieszać z miodem i mlekiem na jednolitą masę, lekko płynną.
  3. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami. Dodać masę z tachini i dokładnie połączyć składniki. 
  4. Z ciasta formować kulki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatać dnem szklanki. Ciasteczka piec około 10-15 minut, do zrumienienia. Schować na 1-2 dni do pojemniczka, żeby zmiękły.

2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP