31.10.17

Mus z pieczonej dyni

Ile przepisów można zrobić z jednej, średniej wielkości dyni ? Ja zrobiłam już mus, pieczone pestki, ciasto i ciasteczka. Musu została jeszcze szklanka, więc na 2 pomysły powinno jeszcze wystarczyć. Dziś zaczynam od tego właśnie musu, który jest podstawą zdecydowanej większości dyniowych przepisów. I chociaż do niedawna myślałam, że mus można zrobić jedynie z pieczonej dyni, to ostatnio spotykam się z szybką wersją - musu z dyni gotowanej; zdecydowanie do wypróbowania.  

Mus z pieczonej dyni

Składniki:
  • dynia
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na kawałki (jak na drugim zdjęciu). Wyjąć miąższ, ale nie obierać dyni ze skóry.
  2. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180* do miękkości (widelec wbity w dynię musi łatwo wejść). 
  3. Po pieczeniu dynię wystudzić, zdjąć skórę, a resztę zblendować na gładką masę. Mus można przechowywać w lodówce do kilku dni, lub zamrozić. 


2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP