14.7.18

Ciasto ucierane z porzeczkami

Jest piątek, godzina 22. Otacza mnie cisza, taka cisza, że nawet myśli się rozmywają i nie potrafią skupić na jednym konkretnym temacie. Nie wiem co z sobą począć, zapalić papierosa, polać sobie lampkę wina, wypić małe piwko, czy zjeść czekoladę, a może przytulić się do pieska i zasnąć. Tyle miałam planów na wieczór, nie żadne wyskokowe, ani imprezowe. Takie zwykłe domowe; posprzątać łazienkę, poćwiczyć. A zaniemogłam z laptopem na kolanach i setką rozpoczętych a niedokończonych myśli. I tak już chyba się skończy ten piątek trzynastego, zawieszony gdzies w próżni, nijaki, bez podjętych decyzji... albo i nie. Olśniło mnie, zdecydowałam, idę po wino!

Ciasto ucierane z porzeczkami
inspiracja: kwestiasmaku.com

Składniki (tortownica 20 cm):
  • 250 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g porzeczek+1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Mąkę przesiać z sodą/proszkiem do miski i wymieszać.
  3. W osobnej misce utrzeć jajka z cukrem, około 5 minut. 
  4. Dodać jogurt, roztopione i przestudzone masło, oraz mąkę z sodą. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. 
  5. Masę przelać do tortownicy (wcześniej jej dno wyścielić papierem do pieczenia).
  6. Porzeczki wymieszać z mąką, wysypać na górę surowego ciasta.
  7. Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (całość 6 sporych kawałków)- 137 g

kalorie: 320
B: 9,72
T:  10,28
W: 46,34




1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP