24.11.18

Muffinki dyniowo-kakaowe bezglutenowe

Sobota. Cisza, nie licząc tykającego w sąsiednim pokoju zegara. Za oknem szaro, pomarańczowe liście z tego drzewa przy bloku już dawno spadły na ziemię a wiatr pognał je gdzie daleko. Z drugiego końca łóżka słychać psie chrapanie, od czasu do czasu czuję na sobie jego wzrok  kiedy podnosi leniwie łeb i zerka czy już nie śpię, czy można przyjść się przytulić. Ciepła pościel, z której nie chce się wychodzić i wychodzić nie trzeba. Nad ranem z łóżka wyszedł mąż, wtedy przeturlałam się na jego miejsce, zawsze tak robię bo lubię jego zapach, który przez noc wtopił się w poduszkę. W półśnie poczułam jego usta na moich i usłyszałam zamykające się drzwi mieszkania - poszedł do pracy, a ja otulona jego zapachem, przykryta pod samą szyję kołdrą wracam do świata snu, żeby za kilka godzin obudzić się raz jeszcze. Tym razem naprawdę, świadomie ale nadal leniwie i niespiesznie. To taka magia weekendowych poranków, która pozwala dobrym chwilom trwać dłużej. Czas wypić kawę i zrobić te wszystkie rzeczy, które robi się w wolną sobotę. Ale zrobić je z przyjemnością. Z przyjemnością pójść na zakupy, zmienić pościel, wstawić pranie i posprzątać, a później z przyjemnością napić się kolejnej kawy i zjeść babeczkę. 



Muffinki dyniowo-kakaowe 

Składniki (11 sztuk):
  • 2 jajka
  • 100 g puree z dyni
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 50 g erytrolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • spora łyżeczka gorzkiego kakao
Przygotowanie:
  1. Jajka, puree, przestudzone masło i mleko dokładnie zblendować. 
  2. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąk, erytrol i sodę. 
  3. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. 
  4. Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać.
  5. Ciasto nakładać do papilotek lub silikonowych foremek, na przemian; łyżkę jasnego, łyżkę ciemnego. Do każdej papilotki 3 łyżki. 
  6. Piec w 180* przez około 30 minut, do suchego patyczka.

Wartość odżywcza dla 1 porcji 49g (całość ma 11 porcji)

kalorie: 119
B: 3,41
T:  6,14
W: 12,63






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP