30.12.18

Kruche ciasteczka ryżowe, bezglutenowe

Święta, święta i po świętach- ulubiony tekst, który pada chyba w każdym polskim domu jak tylko na horyzoncie pojawia się wizja powrotu do codzienności po świątecznym leniuchowaniu i obżarstwie. Jak Wam minęło te kilka błogich dni ? Zjedliście za dużo i do dziś czujecie ciężar na żołądku?  My o dziwo wymierzylismy jedzenie idealnie, tak, że nie znudziła nam się jarzynowa, krokiety a tym bardziej pierogi. 1,5 kg na plusie zeszło ze mnie w 2 dni, więc jest dobrze, a nawet lepiej bo moje obawy, że po świętach znów wpadnę w cukrowo-słodyczowy ciąg się nie spełniły. Wygrałam tę walkę i liczę na to, że tak będzie już zawsze. Tymczasem kończymy blogowy rok słodkimi, kruchymi ciasteczkami. Spokojnie mogłabym je sprzedawać, są tak dobre i słodkie jak te ze sklepu. 

*UWAGI: zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche. Ale kiedy posmarujecie je czekoladowym kremem lub dżemem i odlożycie na 1-2 dni do pudełka zmienią nieco strukturę i nie będą się tak kruszyly. 
Kruche ciasteczka ryżowe

Składniki (2 blachy pojedynczych ciasteczek):
  • 150 g mąki ryżowej+ do podsypywania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ok 10 g
  • 80 g zimnego masła
  • 40 g stewii
  • 1 żółtko
  • 1 lyzka pasty waniliowej, lub waniliowej esencji
  • Dodatkowo czekoladowy krem do przełożenia - użyłam serka Philadelphia-milka
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce ok godziny.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. Ciasto wyjąć, odrywać kawałki i rozwałkowywać, podsypując blat lub stolnicę mąką (można też mąką oprószyć wałek). Wykrawać ciasteczka.
  4. Układać je na blachę wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 12 minut, studzić na kratce.
  5. Kiedy ciasteczka będą wystudzone, posmarować kremem i przykryć drugim ciasteczkiem (*uważać przy smarowaniu kremem, bo ciasteczka są bardzo kruche i mogą się łamać)


3 komentarze:

  1. Oliwia1/02/2019

    Ciasteczka to absolutny hit ;) Robiłam i polecam, genialny i prosty przepis na domówki i jako zakąskę do pracy. Ja dodaję do nich odrobinę miodu faceliowego http://zdziadapradziada.pl/product-pol-62-Miod-faceliowy-350g.html.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cisteczka smaczne ale mega kruche wiec ich nie smarowalam i nie przekladalam bo nie dalabym rady (zbyt kruche 😄)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że bardzo kruche, ale posmarować je czymś miękkim jak właśnie serek Philadelphia dało radę, a jak tak pozniej od tego powiedzmy namokły to już się tak nie kruszyly 😊

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP