Afrykańskie upały jakby zelżały. Przez wszystkie otwarte w mieszkaniu okna wkrada się przyjemne i rześkie powietrze, które pozwoli nam zasnąć. Zasnąć bez przekręcania się z boku na bok, bez pocenia się od samego leżenia i bez ciągłego wstawania, żeby chociaż zwilżyć usta. Wtorkowe 38* to zdecydowanie za dużo, a przy takich temperaturach zamieszkiwać poddasze bloku to jak zamieszkać w saunie. Nie wiadomo czy te okna zamykać, czy otwierać, będzie jakiś przewiew czy będzie jeszcze gorzej. I tak trwaliśmy resztkami sił przez ostatnie tygodnie. Aż przyszło ochłodzenie, była burza, było brązowe niebo, wielka ulewa i silny wiatr - taki mały koniec świata. Po godzinie było już po wszystkim.
Bananowo-kakaowe fit ciasto
inspiracja: instagram/mama_na_silowni
Składnki (forma 24 x 21 cm):
- 2 duże banany
- 2 łyżki kakao
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g oleju kokosowego
- 80 g ksylitolu
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Banany rozgnieść dokładnie widelcem lub zblendować.
- Dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, górę wysmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 95 g bez czekolady (całość ma 9 porcji)
kalorie: 215
B: 3,33
T: 7,05
W: 39,08
W: 39,08
A jakie wymiary foremki? :P
OdpowiedzUsuńPodane przy składnikach 🙂 24 x 21 cm
Usuń