10.8.18

Bananowo-kakaowe fit ciasto

Afrykańskie upały jakby zelżały. Przez wszystkie otwarte w mieszkaniu okna wkrada się przyjemne i rześkie powietrze, które pozwoli nam zasnąć. Zasnąć bez przekręcania się z boku na bok, bez pocenia się od samego leżenia i bez ciągłego wstawania, żeby chociaż zwilżyć usta. Wtorkowe 38* to zdecydowanie za dużo, a przy takich temperaturach zamieszkiwać poddasze bloku to jak zamieszkać w saunie. Nie wiadomo czy te okna zamykać, czy otwierać, będzie jakiś przewiew czy będzie jeszcze gorzej. I tak trwaliśmy resztkami sił przez ostatnie tygodnie. Aż przyszło ochłodzenie, była burza, było brązowe niebo, wielka ulewa i silny wiatr - taki mały koniec świata. Po godzinie było już po wszystkim. 

Bananowo-kakaowe fit ciasto

Składnki (forma 24 x 21 cm):
  • 2 duże banany
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 80 g ksylitolu
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Banany rozgnieść dokładnie widelcem lub zblendować.
  3. Dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  4. Ciasto wystudzić, górę wysmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji 95 g bez czekolady (całość ma 9 porcji)
kalorie: 215
B: 3,33
T:  7,05
W: 39,08


2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP