12.8.18

Leciutki tort rafaello

Dopóki nie upiekłam swojego pierwszego tortu myślałam, że to trudne zadanie i roboty na pół dnia. Najtrudniejsza część to upiec biszkopt, ale biszkopt nie może się nie udać, to proste ciasto. Masa do przełożenia tortu to czysta fantazja. Odkąd maślane kremy przeszły do lamusa uwielbiam torty i nie wyobrażam sobie bez nich urodzin. Na 29-te urodziny upiekłam różowy tort księżniczki, z tego przepisu KLIK, w tym roku postawiłam na biel. Leciutki, rozpływający się w ustach tort rafaello. Nie za słodki, z ledwo wyczuwalną nutą malibu, idealny. Jestem z niego podwójnie dumna, bo tym razem nie korzystałam z gotowego przepisu.  Sprawdziłam jedynie w kilku źródłach jak upiec biszkopt, a cała reszta to mój pomysł. Przedstawiam mój tort. Celowo spóźniony, upieczony na wczorajsze plenerowe świętowanie urodzin, tak żebym mogła się nim podzielić, a nie zjeść sama połowę, a drugą połową karmić męża. 
Leciutki tort rafaello

Składniki (tortownica 26 cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka - w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • śmietanka z 1 mleczka kokosowego - tylko stała część!
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 50 ml malibu +6 łyżek do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Jajka z cukrem ubijać mikserem do powstania gęstej masy - około 5-7 minut
  3. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną; dodać do jajecznej masy i wmiksować na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  4. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40-45 minut, do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 30 cm na ziemię lub blat, odłożyć do wystudzenia (biszkopt studzić w formie, nie zdejmować jej). 
  6. Po wystudzeniu wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty. Każdy blat nasączyć malibu, smarując je najlepiej pędzelkiem. 
  7. MASA: Wszystkie składniki na masę umieścić w naczyniu i zmiksować. 3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Na górę tortu wyłożyć kulki rafaello. 
  8. Tort schować do lodówki, wyjąć przed podaniem. 

2 komentarze:

  1. Piękny torcik!
    Bardzo lubimy kokosowe smaki...
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham raffaello :) To coś dla mnie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP