29.11.15

Syrop z imbiru

Nie ukrywam, że Lidl to jeden z moich ulubionych sklepów. Na szczęście w Niemczech mieszkam naprzeciw jednego z nich, który teraz dotatkowo się rozbudowuje. Co niedzielne przeglądanie gazetek to dla mnie niemała frajda. Jednak prócz gazetek z niemieckiego lidla odwiedzam też stronę naszego polskiego sklepu. I podczas jednego z takich przeglądań trafiłam na spiżarnię Lidla, a dokładniej na syrop imbirowy. Najtrudniejszym zadaniem z całego przepisu jest obranie imbiru, więc trudno nie spróbować zrobić własnego. Syrop jest bardzo aromatyczny, dość intensywny, idealny do herbaty w tą porę roku.
link do przepisu: TUTAJ

27.11.15

Herbata imbirowa

Jesienią walczymy ze spadającą odpornością i nieraz licznymi przeziębieniami. W tym czasie naszym "przyjacielem" powinien zostać czosnek, cytrusy, owoce zawierające duże dawki wit C czy imbir. I właśnie dziś prezentuję napój na bazie tego ostatniego. 


25.11.15

Pasta z tuńczyka do kanapek

Pasty do kanapek mają wiele zalet - są mega szybkie w przygotowaniu, nie potrzebują wielu składników a smakują wybornie. Większość z nich najlepsza jest na następny dzień; kiedy smaki wszystkich składników się "przegryzą". Taka też właśnie jest ta pasta z tuńczyka. 

*Jako bazę można użyć kremowego serka typu Philadelphia - do wyboru naturalny lub ziołowy albo naturalnego serka homogenizowanego


22.11.15

faszerowane ziemniaki

Biję się w pierś, że nie zaglądałam tutaj przez tak długi czas. Z drugiej strony aż dziw bierze, że od ostatniego wpisu minęły niemal 3 miesiące. W tym okresie nieszczególnie zwracałam uwagę na to co jem. Nie znaczy to, że zawsze to było śmieciowe jedzenie (chociaż na pewno było dużo słodyczy), po prostu 1) nie nadawało się to na bloga 2) nie zapisałam proporcji i składników 3) nie miałam czasu na stylizację i robienie zdjęć. 
Teraz od ok. miesiąca mieszkam w Niemczech. Aklimatyzuję się i zbieram w sobie żeby powrócić do regularnych wpisów. Nie mam tutaj swoich kolorowych miseczek, pięknych kubków, ściereczek. Nie wzięłam innych dodatków do zdjęć a nawet zapomniałam blendera. Na szczęście wzięłam aparat i kabel usb. Muszę pomyśleć nad potrawami, możliwie jak najprostszymi a później pomyśleć jak to ująć na zdjęciu żeby nie wyglądało źle. 
Dziś mam dla Was przepis na faszerowane ziemniaki, które robiliśmy jeszcze w Krakowie. 

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP