26.3.16

Jajka faszerowane awokado

Dla mnie święta wielkanocne nie kojarzą się w ogóle z faszerowanymi jajkami. Z jajkami, owszem. Tymi gotowanymi w łupinkach cebuli, a jak byliśmy mniejsi gotowanymi w kolorowych farbkach. Jednak później zjadaliśmy je ot tak po prostu, z chrzanem lub majonezem, Wielkanocne, faszerowane jajka poznałam dopiero kiedy weszłam w sferę blogową i co rusz w tym okresie przygotowań przewijały mi się takie właśnie przepisy. Więc podobnie jak w przypadku mazurka, który też nie jest dla mnie strikte wielkanocnym ciastem (w rodzinnym domu królowały przede wszystkim babki i serniki) wbijam się w ogólnopolskie kanony i w tym roku serwuję faszerowane jaja :) 




Jajka faszerowane awokado

Składniki (4 jajka):

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół dojrzałego awokado
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz, 
  • opcjonalnie: kawior i rukola
Przygotowanie:
  1. Jajak przekroić na połówki i wyciągnąć z nich żółtka. Przełożyć do miseczki. 
  2. Do żółtek dodać awokado i rozdrobnić całość dokładnie widelcem. Przyprawić solą, pieprzem, musztardą i dokładnie wymieszać. 
  3. Gotową masą faszerować białka jajek, przyozdobić wędzonym łososiem i kawiorem.
  4. Podawać z rukolą

3 komentarze:

  1. awokado ostatnio króluje :)
    A ja zamieściłam ostatnio przepis na fit ciasteczka :)
    http://przesungranice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna przekąska dla gości! i pięknie podana! ja nie przepadam za wędzonym łososiem ale wszystkie pozostałe składniki uwielbiam i chętnie przetestuję na sobie takie faszerowane jajka:) bo ostatnio jestem mało kreatywna i jeśli jajka to tylko w jajecznicy:) czas się zmotywować i zrobić coś nowego tym bardziej że awokado już zbyt miękkie się robi i dłużej na zjedzenie czekać nie może:) Wesołych i przepysznych świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP