15.5.16

Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Nadchodzi moja ukochana pora roku. W końcu słońce, długie dni, to jeszcze masa owoców! Nie tylko jabłka i banany na zmianę - chociaż uwielbiam i jedne i drugie to lepiej kiedy wybór jest większy. To jeszcze nie czas tych najsłodszych i prawdziwych w smaku owoców, ale z tych, które zaczynają się pojawiać już można zrobić coś dobrego. Moją alternatywą dla ciasta z owocami jest zapiekanie owoców pod kruszonką. Zapach podczas pieczenia milion razy intensywniejszy! Tym razem wykorzystałam śliwki i brzoskiwinie, ale możecie je zamienić na truskawki, maliny, gruszki czy wspomniane już jabłka. Wolna wola :)



Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Składniki (2-3 porcje):
  • 450 g śliwek
  • 500 g brzoskwiń
  • 80 g płatków owsianych
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 60 g płatków migdałowych
  • 20 g mąki orkiszowej
  • 50 g zimnego masła 
  • 40 g brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. Z owoców wyciągnąć pestki i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i wyrobić ciasto (Nie będzie to typowe kruche ciasto, ale chodzi o to, żeby masło połączyło się z resztą składników. Poćzątkowo łączyłam składniki rękoma, później użyłam robota)
  4. Kruszonką przykryć owoce, włożyć do piekarnika i piec 40-50 minut aż góra będzie zarumieniona. Zjeść na ciepło lub zimno


3 komentarze:

  1. Widzę, że u nas podobnie :) Najlepszy czas na takie desery! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne przepisy to jedno..., a drugie to super estetyczne i profesjonalne zdjęcia :) Jestem pełna uznania :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP