23.3.17

Naleśniki w syropie pomarańczowym

I w końcu mamy wiosnę. Kolejną. W północnych Niemczech zima pożegnała się w jej stylu tzn wiatrem i deszczem, bo na szczęście na śnieg już nie było jej stać. Za to od 21 marca czyli kalendarzowej wiosny popołudniami mamy przepiękne słońce. Tak piękne, że wracając na rowerze z pracy, moje oczy łzawią okrutnie, nieprzyzwyczajone do tak jasnego światła. Do plecaka obok pompki, zdejmowanych świateł rowerowych, śniadania na wynos i zapięcia do rowera będę musiała wozić jeszcze przeciwsłoneczne okulary. A w przeciwsłonecznych okularach zawsze wygląda się ładnie. Tak więc to nic nie szkodzi, a tylko na urodę działa. A naleśnikom uroku dodaje pomarańczowy syrop. Ma co prawda trochę cukru, ale naleśniki puste w środku, więc słodycz zbalansowana. Mam nadzieję, że zdjęcia oddają ciut wiosennej radości. 
Naleśniki w syropie pomarańczowym

Składniki na naleśniki (4-6 sztuk):

  • 70 g mąki orkiszowej
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki brązowego cukru.
  • dowolny tłuszcz do smażenia
Na syrop pomarańczowy:
  • sok z dwóch małych pomarańczy
  • 1 łyżeczka masła
  • 2,5 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować lub dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać więcej wody. Ciasto nakładać chochelką i wylewać na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Smażyć z obu stron.
  2. Patelnię przetrzeć. Wlać do niej wyciśnięty sok z pomarańczy, dodać masło i cukier; wymieszać. 
  3. Trzymać na ogniu do czasu aż sok się zagęści (od czasu do czasu zamieszać) i powstanie gęsty syrop. 
  4. Naleśniki złożyć w koperty i polać sosem (na zdjęciu naleśniki leżą w sosie na patelni). 

2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP