30.8.18

Czekośliwka z chilli

Rano o 4.20 za oknem jest ciemno jakby to był środek nocy, do mieszkania przez uchylone okno wpada poranny chłód, który bardziej przekonuje do zostania w łóżku, przykrycia się kołdrą po sam czubek głowy i nie wychodzenia do czasu aż zrobi się jasno. Letni szlafrok przy łóżku pora zamienić na grubszy i bardziej puchaty. Coraz częściej mam ochotę na budyń i gorące kakao niż lody i mrożonę kawę, a 20* w dzień to zdecydowanie za mało. Trzeba przyznać, że lato było intensywne, chociaż krótkie. Przyszło niespodziewanie, narobiło zamieszania i tak samo niespodziewanie nas opuściło. Czyżby to był oficjalny moment zamiany owocowych smoothie na owocowe dżemy i syropy do herbat ?


Czekośliwka z chilli

Składniki (na 1 słoiczek):
  • 750 g śliwek węgierek
  • 2 paski gorzkiej czekolady
  • 1 spora łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki ksylitolu - lub więcej według uznania
  • 3/4 świeżej papryczki chilli
Przygotowanie:
  1. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Owoce umieścić w garnuszku z grubym dnem, posłodzić ksylitolem, zalać odrobiną wody i wstawić do gotowania. 
  2. Owoce gotować aż będą miękkie, a wręcz zaczną się rozpadać i całość zacznie się zagęszczać.  Wtedy dodać czekoladę, kakao i posiekane drobno chilli (jeżeli jest za mało słodkie dodać też więcej ksylitolu) gotować do uzyskania zadowalającej struktury. Przełożyć do słoiczka. 


1 komentarz:

  1. Wow , naprawdę przepis który muszę spróbować, mam to samo co ty, dzisiaj już jest typowo jesienna pogoda, przez co nie mam ochoty wychodzić z łóżka i czas zamienić zimne napoje na te gorące.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP