15.12.12

Placuszki owsiane z kaszą manną

Po długiej przerwie i jeszcze bardziej intensywnym tygodniu w końcu zdołałam upichcić coś godnego bloga, zrobić temu zdjęcia i wygospodarować chwilkę, żeby dodać. Aktualnie bardziej na bieżąco jestem z asortymentem w sklepach budowlanych niż spożywczych. Kleje, farby, fugi zastąpiły miejsce mąk, bakalii i olejów. Na szczęście już bliżej niż dalej... ale do rzeczy.
Proponuję na dzisiejsze sobotnio-leniwe śniadanie placki z kaszy manny naszpikowane innymi pysznościami. Z braku maślanki zrobiłam z mlekiem, co spowodowało, że jednak były bardziej suche. Więc podobnie jak z muffinami - na maślance zawsze lepsze. Jeżeli jak ja nie będziecie mieli maślanki to najlepiej polać je jogurtem, lub zjeść z prażonymi jabłkami lub innymi owocami. 



Placuszki owsiane z kaszą manną

Składniki (ok. 8 sztuk):
  • 60 g (ok. 90 ml) kaszy manny
  • 35 g płatków owsianych (100 ml)*****
  • garść suszonej żurawiny
  • garść słonecznika*****
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko*****
  • 120-200 ml mleka/maślanki/kefiru (tak aby masa nie była zbyt płynna)***
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego****

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać
  2. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem
  3. Smażyć z obu stron do zarumienienia. 

37 komentarzy:

  1. Anonimowy12/15/2012

    co oznaczają te gwiazdki przy składnikach? zawsze mnie to zastanawia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że też jestem ciekawa znaczenia tych gwiazdek ;)
    Uwielbiam placuszki z manny, są zawsze takie grubiutkie...

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają! Też ostatnio narzekam na brak czasu, więc doskonale rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam jakie puszyste pyszności *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne placuszki, bardzo apetyczne śniadanie na zimowy poranek

    OdpowiedzUsuń
  8. placuszki owsiane - uwielbiam!
    placuszki z manny - uwielbiam!
    a tu dwa w jednym, podoba mi się to :D

    OdpowiedzUsuń
  9. o rany, ale puchatki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dołączam się do pytania o co chodzi z gwiazdkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudne!
    takie pulchniutkie!
    ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo.. ale grubaśne-zjadłabym je prosto z patelni ;))
    Takie połączenie to raj dla podniebienie ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałam kupić amse makową, ale co ja zrobię z resztą 800 gxD?

    OdpowiedzUsuń
  14. o mamciu! zakochałam się w tych placuszkach! wyglądają tak ślicznie, takie pulchniutkie.. idealne

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam placuszki z manny, a te wyglądają cudownie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam owsiane placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś ktoś na jakiejś stronie :D z której brałam przepis napisał, że wciskając bodajże łyżeczkę soku z cytryny do mleka i odstawiając to na jakiś czas, można uzyskać roztwór maślankowopodobny, tym samym eliminując konieczność wycieczkowania do sklepu. Robiłam tak kilka razy i zwykle działało, wypiek miał konsystencję dość podobną do tego na prawdziwej maślance :) Więc może tak?
    Bo placki, swoją drogą, są obłędne i będę musiała się nimi bliżej zainteresować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest wspaniała rada :) wypróbuję na pewno!

      Usuń
  19. śliczne, okrąglutkie, puszyste<3

    OdpowiedzUsuń
  20. ale grubaśne :) no i przez ten mak w świątecznym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. witam
    Robiłam dziś wieczorem ww. placuszki są bardzo smaczne, jednak mam pytanie na jakiej ilości oleju należy je smażyć? Czy tylko posmarować papierem patelnie czy też tak jak placki ziemniaczane? Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Broń Boże od takiej ilości jak na placki ziemniaczane :) Ja daję 2 łyżki, jak następna partia ma za suchą patelnię to znów troszkę skrapiam.
      Cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  22. o jaaa, muszę jak najszybciej wypróbować, bo jest w nich wszystko, co uwielbiam!
    proszę o więcej takich lekkich przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  23. mega puszyste i lekkie są:) oj pyszne muszą być!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Małe zmiany były, ale jak obiecywałam tak zrobiłam i oto moje efekty http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/02/placuszki-owsiane-z-kasza-manna.html były PRZEPYSZNE :)
    A dodałam łyżeczkę mąki bo wydały mi się za rzadkie i bałam się, że się nie usmażą, następnym razem dodam mniej mleka lub więcej płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piękne Ci wyszły z czego się ogromnie cieszę :)

      Usuń
  25. Anonimowy5/21/2013

    Czy takie placuszki można zrobić na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a skąd taki pomysł ? próbowałaś/próbowałeś robić kiedyś placuszki na parze ? Bo ja nie, więc ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie :) ale można próbować, a nóż coś z tego wyjdzie :)

      Usuń
  26. Anonimowy10/03/2013

    Dawno nie jadłam tak dobrych placuszków.:) Chylę czoła! :D
    [Z braku maku dodałam sezam - POLECAM!]
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimowy3/17/2017

    Cześć. Czy wcześniej kasze manną i płatki owsiane (górskie) mam ugotować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie gotować wcześniej. Możesz jedynie po połączeniu wszystkich składników odczekać jakieś 5-10 minut, żeby płatki zmiękły od mleka/maślanki czy kefiru

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP