24.8.17

Tarta serowa z kurkami

Kiedy trafię na piosenkę, która mi się spodoba mogę słuchać jej kilka dni z rzędy, ciągle przewijając do początku. Kiedy spodoba mi się jakaś książka, długo nie zaczynam kolejnej, bo nie chcę wyjść z jej świata. Wracam do zdjęć, które zrobiły na mnie wrażenie i otaczam się ludźmi, którzy mi się podobają (zewnętrznie, wewnętrznie, nie ważne). Kiedy w kuchni stworzę coś dobrego również do tego wracam. Dlatego wszystkie tarty, które zrobiłam mają taki sam spód. Zamieniam tylko proporcje składników, w zależności czy chcę żeby była mniej lub bardziej krucha. Chociaż i tak zawsze jest krucha. Uniwersalna, do słodkich i wytrawnych farszy. 

Wszystko zaczęło się od tej, serowej tarty. 
Później były jeszcze: ze szpinakiem i figami
Dziś dołączy do nich tarta z kurkami.


Tarta serowa z kurkami

Składniki (standardowa forma na tartę):

Ciasto:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g otrębów owsianych
  • 80 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany/jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g kurek
  • 200 g sera typu bryndza lub bałkańskiego
  • mały kubeczek słodkiej śmietanki 30%
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto, umieścić w naczyniu i zarobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i wyścielić dno i boki formy na tartę (formę wysmarować wcześniej delikatnie masłem). 
  2. Ciasto podpiec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. Ostudzić.
  3. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulę, posolić i zeszklić. Dodać kurki, w całości jeżeli małe, lub pokrojone. Smażyć około 2-3 minuty. Całość zalać słodką śmietanką. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser i trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając, do czasu aż całość zgęstnieje. 
  4. Masę przelać na podpieczony, ostudzony spód i ponownie zapiekać przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu tartę dobrze ostudzić, będzie się lepiej kroiła. 

4 komentarze:

  1. Musi być pyszna, uwielbiam tarty i kocham kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku jak to pysznie wygląda :) kurki wprost uwielbiam we wszelkich porawach, w makaronach, w zapiekankach :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna tarta, nigdy nie wpadłbym na to żeby zrobić ją z serem i grzybami. Na szczęście mam twój blog :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP