24.8.17

Tarta serowa z kurkami

Kiedy trafię na piosenkę, która mi się spodoba mogę słuchać jej kilka dni z rzędy, ciągle przewijając do początku. Kiedy spodoba mi się jakaś książka, długo nie zaczynam kolejnej, bo nie chcę wyjść z jej świata. Wracam do zdjęć, które zrobiły na mnie wrażenie i otaczam się ludźmi, którzy mi się podobają (zewnętrznie, wewnętrznie, nie ważne). Kiedy w kuchni stworzę coś dobrego również do tego wracam. Dlatego wszystkie tarty, które zrobiłam mają taki sam spód. Zamieniam tylko proporcje składników, w zależności czy chcę żeby była mniej lub bardziej krucha. Chociaż i tak zawsze jest krucha. Uniwersalna, do słodkich i wytrawnych farszy. 

Wszystko zaczęło się od tej, serowej tarty. 
Później były jeszcze: ze szpinakiem i figami
Dziś dołączy do nich tarta z kurkami.


Tarta serowa z kurkami

Składniki (standardowa forma na tartę):

Ciasto:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g otrębów owsianych
  • 80 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany/jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g kurek
  • 200 g sera typu bryndza lub bałkańskiego
  • mały kubeczek słodkiej śmietanki 30%
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto, umieścić w naczyniu i zarobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i wyścielić dno i boki formy na tartę (formę wysmarować wcześniej delikatnie masłem). 
  2. Ciasto podpiec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. Ostudzić.
  3. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulę, posolić i zeszklić. Dodać kurki, w całości jeżeli małe, lub pokrojone. Smażyć około 2-3 minuty. Całość zalać słodką śmietanką. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser i trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając, do czasu aż całość zgęstnieje. 
  4. Masę przelać na podpieczony, ostudzony spód i ponownie zapiekać przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu tartę dobrze ostudzić, będzie się lepiej kroiła. 

10 komentarzy:

  1. Musi być pyszna, uwielbiam tarty i kocham kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku jak to pysznie wygląda :) kurki wprost uwielbiam we wszelkich porawach, w makaronach, w zapiekankach :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna tarta, nigdy nie wpadłbym na to żeby zrobić ją z serem i grzybami. Na szczęście mam twój blog :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być bardzo pyszna pyszna, uwielbiam tarty i grzyby. Takie połączenie może być cudowne

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pysznie wygląda taka tarta, na prawdę musi być smaczna taka z kurkami świeżymi, pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam ale pysznie to wygląda, muszę spróbować zrobić sobie taką tartę serową na prawdę robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Żałuje że sprawdziłam ten wpis, zrobiłam się strasznie głodna i najchętniej spróbowałabym tej tarty :) Wygląda przepysznie i jest dość prosta do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę że to na prawdę świetne połączenie smaków.. super wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, szkoda że nie mam pod ręką kurków bo od razu zabrałabym się za gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP