Teoretycznie rzecz biorąc powinnam tutaj zamieszczać same lekkie potrawy, lepsze wersje ciężkich deserów i obiadów. Jednak przymykamy na to oczy jeśli chodzi o specjalne okazje. Ten sernik był na specjalną okazję, bo gościł na naszym stole w minione święta.
Przepis nie jest mój, ale patrząc na oryginał można dojść do ciekawych wniosków - jak każdemu może wyjść coś innego z tych samych składników :)
źródło: mymankitchen
Sernik ryżowy
Składniki (tortownica 26 cm)
na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 600 g sera z wiaderka
- 200 g suchego ryżu
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- sok i skórka z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Puree truskawkowe:
- 250 g truskawek
- 1 łyżka wody
- opcjonalnie 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuścić masło. Do masła dodać drobno pokruszone, a najlepiej zmielone herbatniki i wymieszać. Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia - na papier wysypać herbatniki z masłem. Wygładzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Ryż gotować w mleku z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżek cukru. Trzymać na małym ogniu. Ugotowany ryż zblendować z jogurtem na gładką masę (lub wymieszać mikserem, wtedy kawałki ryżu będą widoczne w serniku jak u mnie). Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do tortownicy, wygładzić i piec 1,5 h w temperaturze 165 stopni, następnie wystudzić.
- Składniki na puree owocowe umieścić w rondelku i podgrzewać, aż zmiękną i się rozpadną. Można im pomóc widelcem lub blenderem.
- Sernik podawać polany ciepłym musem owocowym.