31.8.12

Lepiej późno niż wcale.

Dziś nie będzie przepisu, nie będzie jedzenia, bo nie było czasu. Jeszcze wczoraj pisałam u slyvii, że powinnam w końcu zacząć biegać a nie tylko chodzić (codziennie chodzę pieszo do pracy, w obie strony ok 6,6 km). Tak też marudziłam mojemu chłopakowi, że bardzo chętnie, ale muszę kupić odpowiedni stanik (to było ważniejsze niż buty do biegania). Aż wczoraj kiedy wróciłam do domu oznajmił mi, żebym nawet nie siadała bo jedziemy na zakupy. Postanowił wziąć sprawy w swoje ręce. Parę dni wcześniej przeglądałam stronę decathlonu i faktycznie coś bym wybrała. Pojechałam więc z zamiarem kupna stanika i butów a co do stroju to mogłaby to być na początku zwykła koszulka i spodenki, ale dla większej motywacji narzeczony kupił mi również spodenki i bluzkę (trafiliśmy jeszcze na końcówkę kolekcji). Teraz nie mam wyjścia, muszę biegać. 

Wszystko wypróbowałam już wczoraj, a przede wszystkim swoją kondycję. Byłam w stanie przebiec 2 km, oczywiście co jakiś czas trucht przechodził w szybki chód. Wszystko zajęło mi jakieś 17 minut. 
Tak więc lepiej późno niż wcale i oby przerodziło się to w wielką miłość, której efektem będzie jędrne ciało.  



30.8.12

Zapiekanka.

Wykorzystałam w końcu swoją kartę podarunkową do home&you. Spełniłam tym samym swoją małą zachciankę posiadania pięknego, czerwonego naczynia do zapiekania. Nie jest duże i na początku bałam się, że 2 osoby się nie najedzą kiedy zrobię w nim zapiekankę, ale wczoraj mogłam się przekonać o niesłuszności tego twierdzenia. 
Najpierw naczynie wypróbowałam do zrobienia sakiewek z kurczaka; aczkolwiek wiadomo, że to nie jest jego główna funkcja, dlatego wczoraj była zapiekanka. Mega warzywna, mega sycąca i mega dobra.
Tak nam zasmakował sos serowy, że wykorzystałam go ponownie do zapiekanki.
(przepis dodaję do zapiekanej akcji).



Zapiekanka warzywna z makaronem

Składniki (dla 2 osób):
  • garść ulubionego suchego makaronu
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100g fasolki szparagowej
  • połowa cukinii 
  • kilka gałązek natki pietruszki.
  • 18ml śmietany 18%
  • 70g serka topionego
  • 50g żółtego sera
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. 
  2. W osobnym naczyniu ugotować marchewkę pokrojoną w krążki i fasolkę szparagową przeciętą na mniejszej kawałki. 
  3. Kiedy warzywa się ugotują na rozgrzana patelnię z 1-2 łyżkami oleju wrzucić pokrojoną w dużą kostkę cebulę; lekko posolić. Następnie dodać paprykę pokrojoną w nieduże paski, ugotowaną marchewkę i fasolkę szparagową. Na końcu cukinię pokrojoną w dużą kostkę. 
  4. Przyprawić; wymieszać. Kiedy cukinia trochę zmięknie do warzyw wmieszać makaron, zetrzeć żółty ser i przemieszać.
  5. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać serka topionego, posolić i podgrzewać do momentu zgęstnienia; od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i dosłownie chwilkę jeszcze potrzymać na wolnym ogniu.
  6. Warzywa z patelni przerzucić do naczynia żaroodpornego, polać sosem (jeżeli zostało natki to posypać po górze) i zapiekać w temperaturze 180* około 20-25 minut.



29.8.12

Sakiewki z kurczaka, a w środku szpinak

Dziś przedstawiam propozycję na niedzielny obiad, na romantyczną kolację, czy po prostu na co dzień. Myśleliśmy tak w niedzielę co by tu dobrego zrobić; a w niedzielę czasu więcej to i zaszaleć można. Mnie marzyły się roladki. ale ostatecznie mój narzeczony wymyślił sakiewki nadziewane szpinakiem. Mnie pomysł również przypadł do gustu. Od pomysłu niedaleko do realizacji, więc niedługo później już mogliśmy się zachwycać smakiem.
Roladki podane z sosem serowym oraz z mini marcheweczkami, które uwielbiam.



Sakiewki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym:

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 kostek mrożonego szpinaku/ lub świeży
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
na sos:
  • 200g śmietany 18%
  • 70g serka topionego
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Rozmrozić szpinak. Wrzucić na patelnię teflonową; podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszać i zostawić na chwilę na ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem dość mocno, aby można było uformować sakiewkę. Przyprawić z obu stron solą i pierzem. Na środek nakładać szpinakowy farsz.
  3. Formować sakiewkę. U góry związać dratwą lub białą nicią. 
  4. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180* około 20-30 minut.
  5. W tym czasie do rondelka wlać śmietanę, dodać serek topiony. Gotować aż serek się rozpuści od czasu do czasu mieszając; przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.

28.8.12

Eksperymentalne obniżenie kaloryczności ciasta

Chciałam zjeść ciasto i chciałam poeksperymentować jak obniżyć jego kaloryczność. Wyczytałam swego czasu, że tłuszcze w cieście najlepiej zastępować jogurtem. W sumie by się zgadzało; bo ciasto z kaszy manny też robione na jogurcie nie wymagało wcale dodania tłuszczu. To, które robiłam ostatnio ma w przepisie aż kostkę masła. Użyłam więc 125g czyli połowę kostki i 60g jogurtu zgodnie z tym co wyczytałam: "(...) każde pół kostki zastępując połową jogurtu. Zamiast jednej kostki, użyj tylko połowy kostki i dodaj do niej ¼ szklanki jogurtu" [źródło]. 
Wyszło dobre, mocno zbite i zastanawiałam się czy można je nazwać zbitym czy już należy je nazwać zakalcem (chociaż te z cukinią czy burakiem też często wyglądają jak zakalce). Lubię i zbite i takie zakalcowate więc mnie pasuje. A nawet narzeczony jadł, a to już coś!
Wzorowałam się na przepisie, którego źródło podaję niżej; ale w składnikach podam proporcje jakie ja zastosowałam.

* Na zdjęciu przekrojone ciasto jest jeszcze mokre, bo jak zawsze jestem niecierpliwa i próbuję jeszcze gorące z pieca.


Ciasto czekoladowe z colą i gruszkami [źródło: kuchniazjadalnia

Składniki:

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 125 g roztopionego masła
  • 60g jogurtu naturalnego
  • 200ml cola-coli
  • 75ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 małe gruszki
Przygotowanie:
  1. W jednym pojemniku wymieszać ze sobą składniki suche, z wyjątkiem cukru.
  2. W drugim połączyć składniki mokre + cukier. Jogurt dodać na końcu. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę gruszki i wmieszać w ciasto.
  4. Formę wyścielić papierem do pieczenia i wlać ciasto. 
  5. Piec 40-50 minut w temperaturze 180*

27.8.12

Placki z cukinii z dodatkiem ziamniaka

Podobno fanek placków z cukinii jest sporo, dlatego dziś druga propozycja połączenia cukinii z innymi składnikami i uformowania placuszków. Nie ma się co więcej rozpisywać, oto przepis:


Placuszki z cukinii z dodatkiem ziemniaka

Składniki (na 13 małych placuszków):

  • 3/4 cukinii
  • 1 nieduży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • żółty ser prostokąt około 5x2
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Cukinię, pieczarki, ziemniaka i paprykę zetrzeć na grubych okach. Posolić i zostawić na 5 minut. 
  2. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody (a będzie jej naprawdę sporo)
  3. Dodać posiekaną drobno cebulę, starty na grubych okach ser.
  4. Wbić jajko, dodać mąkę, przyprawić i wymieszać.
  5. Formować łyżką małe placuszki i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem (oleju powinno być więcej niż 1 łyżka, ale niedużo więcej; ze względu na ziemniaka w plackach, żeby miał w czym się usmażyć)

26.8.12

Lekka potrawka z kurczaka

Obiecałam więcej propozycji mięsnych i oto jest. Niedługo po pulpetach i udku zachciało się piersi. Co tu zrobić żeby się najeść 1 taką piersią ? a no najlepiej podać ją z furą warzyw w kompozycji z ryżem. Żeby ryż był piękniejszy ugotowałam go na sypko z dodatkiem kurkumy. 



Potrawka z kurczaka

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 pierś z kurczaka
  • pół sporej cukinii
  • 1 duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 7-8 pieczarek
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • 2-3 łyżki oleju.
  • torebka ryżu
  • 1 łyżka kurkumy.
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić posiekaną grubo cebulę i posolić, żeby szybciej zmiękła. 
  2. Dodać pokrojonego w paski kurczaka, następnie pokrojoną w paski paprykę i pieczarki w ćwiartki, przyprawić i wymieszać.
  3. Kiedy wszystko zmięknie dodać cukinię pokrojoną w kostkę. 
  4. Dusić pod przykryciem około 5 minut (do miękkości cukinii). 
  5. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ryż na sypko z dodatkiem 1 łyżki kurkumy.


25.8.12

Prosty i smaczny sos do pizzy

Wczoraj na obiado-kolację była pizza. Jej akurat nigdy nie robię sama, mam to szczęście mieć w domu prawdziwego wirtuoza pizzy, który przyrządza ją w niecałe 10 minut. Chociaż nie zgadza się na żadne dietetyczne modyfikacje i tak mu wybaczam po pierwszym kęsie tego cudeńka. 
Przepisu na pizzę z tego względu nie będzie, ale też dlatego, że on wszystko daje "na oko". Będzie w zamian przepis na sos, który wczoraj wyszedł wyśmienity, za sprawą odpowiedniej ilości czosnku.



Pomidorowy sos do pizzy

Składniki (na pizzę wielkości dużej blachy):

  • pół puszki pomidorów
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka oregano
  • 1 płaska łyżka bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Pomidory, czosnek, sól i pieprz umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
  2. dodać oregano i bazylię, wymieszać. 
  3. Sosem smarować spód do pizzy, przed dodaniem składników.

24.8.12

Beztłuszczowe i aromatyczne pulpety

Uwielbiam pulpeciki czy to w sosie czy bez sosu. wystarczy dodać do nich coś nowego i zawsze będą smakowały inaczej. Te, które dzis prezentuję są "na wypasie" zawierają w zasadzie po trochu z każdego warzywa, które było w lodówce. Dodatkowo są przygotowane w piekarniku, więc są beztłuszczowe (nie licząc tłuszczu wytapiającego się z mięsa), a mięso dzięki temu jest mięciutkie. Są też bardzo, bardzo aromatyczne. Ja zjadłam je same, mój narzeczony z ziemniaczkami z patelni w słodkiej papryce.


Beztłuszczowe pulpety z piekarnika

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 250g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
  • pół cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki
  • mielony kminek, oregano, sól pieprz - w ilości według własnego uznania
  • opcjonalnie: ziemniaki, olej do smażenia, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
  1. mięso umieścić w garnku, zetrzeć do niego pieczarki i cukinię. Dodać drobno posiekaną paprykę i cebulę. Wbić jajko, dodać przyprawy i wymieszać.
  2. Jeżeli mieszanka będzie zbyt rzadka dodać mąki.
  3. Formować niewielkie pulpety, kłaść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  4. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180* około 30 minut
  5. Opcjonalnie: w osolonej wodzie podgotować ziemniaki, odcedzić i pokroić w ćwiartki lub połówki jeżeli ziemniaki nie są duże. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i posypać słodką papryką, od czasu do czasu zamieszać, żeby ziemniaki przypiekły się z każdej strony.

23.8.12

Mini serniczki na zimno z musem malinowym

Dawno nie było odchudzonego deseru, bo rogaliki chociaż pyszne to żeby nie było szkody trzeba je starannie porcjować. Dostałam od koleżanki miseczkę malin i zaczęło się zastanawianie. Dziesiątki pomysłów na ich wykorzystanie a w końcu stanęło na lekkich mini serniczkach na zimno. Bo jak na zimno to ani tłuszczu ani jajek nie trzeba. Więc oszczędność kalorii, czasu i pieniędzy.
p.s Chciałam dodać wpis do akcji "w malinowym chruśniaku", ale pojęcia nie mam jak dodać baner bezpośrednio w poście. Podpowiecie ?



Mini serniczki na zimno z musem malinowym

Składniki (na 6-7 sztuk):

  • 500g naturalnego serka homo "Emilki"
  • 5 kropel dowolnego aromatu (użyłam cytrynowego)
  • 1-1,5 łyżki maku
  • 3 łyżki słodzika w proszku (polecam dodać więcej, bo moje są naprawdę minimalnie słodkie)
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie (nie więcej niż 1/4 szklanki)
  • 2 garście malin
  • 1-2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
  1. Serek umieścić w miseczce, dodać maku, słodzika i aromat, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. 
  2. Masę nakładać do silikonowych foremek (masa, 1-2 malinki i znów masa) i schłodzić w lodówce. Najlepiej na noc, chociaż po paru godzinach serniczki powinny być już zwarte.
  3. W blenderze umieścić maliny, dodać cukier i blenderować do uzyskania musu.
  4. Serniczki można polać musem bezpośrednio w foremce, lub wyjąć na talerzyk do góry dnem i podawać z musem w takiej formie.




22.8.12

Udko w marynacie miodowo-cytrynowej i kalafior w curry.

Dawno nie jadłam kurczaka, bo drogie się to zrobiło a poza tym jakoś do mięsa nie było mi po drodze (chociaż zaczynam nadrabiać i najbliższe wpisy planuję mięsne). Trafiłam na ładne udka z kurczaka; co prawda miało być z sezamem, ale tego to już nigdzie dostać nie mogłam, więc wykorzystałam to co było w szafkach. Wiadomo one kryją rzeczy, o których nie śniliśmy, a na pewno dawno zapomnieliśmy. Tak powstały udka z kurczaka w miodzie i cytrynie, a jako dodatek pikantny kalafior w curry.


Udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej i kalafior curry

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 udka z kurczaka
  • różyczki z 1 kalafiora
  • sól, pieprz
  • curry, ostra papryka w proszku - po 1 łyżeczce
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/4 małej czerwonej papryki
marynata (źródło: "Dania niskotłuszczowe. najlepsze przepisy z całego świata")
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startej na drobnej tarce skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. w miseczce zmieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty, następnie natrzeć nią umyte udka kurczaka. 
  2. tak przygotowane udka wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180* na 30-40 minut (do chrupiącej skórki i soczystego wnętrza).
  3. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować różyczki kalafiora (byle nie rozgotować). Ugotowane różyczki przesypać na rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oleju. Dodać posiekanej drobno czerwonej papryki, posypać przyprawami i przyrumienić. 
  4. Podawać razem z udkami.


21.8.12

Tosty z wędzonym łososiem

Łosoś kończy ważność dziś, ale obiad już wymyślony tak więc trzeba było wykorzystać go w inny sposób. Wiadomo, że w oczekiwaniu na obiad jeść chce się najbardziej, tak więc dzisiejsza przystawka to grzanki z serkiem kanapkowym-czosnkowym i różyczkami wędzonego łososia skropione sokiem z cytryny. 



Tosty z serkiem i wędzonym łososiem

Składniki:
  • 3 kromki chleba
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • plasterki cytryny
  • serek kanapkowy
Przygotowanie:
  1. z chleba wyciąć kółka i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Wyjąć kiedy lekko się zrumienią.
  2. Każdy krążek posmarować serkiem, plasterki łososia 'zlepić' żeby utworzyły różyczki
  3. skropić cytryną i zjeść :)




17.8.12

Łosoś w sosie kaparowym

Bo ryby są zdrowe, a dziś piątek. Proponuję więc łososia w sosie śmietanowo-kaparowym podanego z ziemniaczkami z patelni w przyprawach. 
Z tą propozycją zostawię Was na dłużej, bo weekend zapowiada się długi i intensywny. 


Łosoś w sosie kaparowym i ziemniaczki z patelni

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 kawałki łososia
  • 125 ml śmietanki 18%
  • garść kaparów
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki białego wina
dodatkowo:
  • 4 nieduże ziamniaki
  • oregano, papryka ostra/słodka lub inne ulubione przyprawy
  • 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlać śmietanę, dorzucić kapary, przyprawić solą i pierzem. Z solą uważać, bo kapary same w sobie są słone. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu.
  2. W innych garnku podgotować ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lepiej kiedy nie są do końca miękkie)
  3. Na rozgrzaną patelnię położyć łososia (jeżeli sos będzie dobrze przyprawiony to przyprawianie łososia nie jest potrzebne). Obsmażyć z każdej strony, następnie podlać winem i dusić aż mięso będzie miękkie. (ja sprawdzam widelcem czy ryba w środku nie jest surowa).
  4. Na osobnej patelni rozgrzać olej i wrzucić odcedzone, podgotowane ziemniaki, przyprawić według uznania i smażyć do przyrumieniania od czasu do czasu mieszając.


16.8.12

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Byłam niedawno u rodziców i przypomniałam sobie, że przecież mama ma swój tajemny zeszyt z przepisami. Pisany bardzo starannie, kolorowo z podkreśleniami. Niestety w zasadzie wszystkie przepisy na ciasta opierały się na dużej ilości masła, albo jestem przewrażliwiona. 
Przepisałam więc tylko 1 przepis na słodkości; mianowicie drożdżowe rogaliki. Od teściowej (przyszłej) dostałam śliwkową marmoladę, więc było jak znalazł. Teraz pachnie w całym domu i chociaż nie wyglądają idealnie (nie mam wałka ani możliwości przestrzennych, żebym mogła dobrze i cienko rozwałkować ciasto) to smakują wybornie. Chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku.



Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3  żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Rozprowadzić w 4 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia
  2. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić.
  3. Do wyrośniętego ciasta wlać żółtka, wsypać przesianą mąkę, dodać resztę mleka, sól, cukier wanilinowy. Wymieszać. dodać roztopione masło i olej.
  4. Wyrobić by odchodziło od ręki. Znów odstawić do wyrośnięcia.
  5. Ciasto podzielić na części, każdą z części cienko rozwałkować i pokroić na trójkąty. U podstawy trójkąta nakładać marmoladę i zawijać. 
  6. Posmarować jajkiem i piec 25-30 minut w 170*

14.8.12

Wątróbka w jabłkach.

Zawsze na słowo "wątróbka" dostawałam dreszczy, no ale nadszedł dzień, w którym trzeba było się przekonać czy niedobre smaki z dzieciństwa nadal są takie niedobre. 
Ta smakuje inaczej, niż ta sprzed lat. Jabłka niwelują gorycz wątróbki. 

Wątróbka w jabłkach.


Składniki (na 2 osoby):
  • 250g wątróbki drobiowej
  • 2 nieduże cebule
  • pół jabłka
  • 100ml soku jabłkowego
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Oczyścić wątróbkę, i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, posolić.
  2. Do obsmażonej wątróbki dorzucić cebulę pokrojoną w krążki. Dusić razem.
  3. Kiedy cebula trochę zmięknie dodać jabłka nieobrane ze skórki, pokrojone w talarki, podlać sokiem. Dusić wszystko razem pod przykryciem do czasu kiedy jabłka zmiękną.
U mnie podane z ziemniaczanym puree. 




10.8.12

Zielono mi.

Kolejne danie powstałe z powodu czyszczenia lodówki. Jedzenie jest zbyt drogie, kraj zbyt biedny żeby wyrzucać jedzenie, więc trzeba kombinować. A do kombinowania najlepiej nadaje się również makaron czy ryż. Co by do nich nie dodać, zawsze będzie to pyszne danie.

Makaron z fasolką, brokułem i gorgonzolą

Składniki:

  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • około 10/15 średniej wielkości różyczek brokuła
  • 3/4 szklanki suchego makaronu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie gorgonzola do smaku
Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować różyczki brokuła i przekrojone na pół fasolki.
  2. W osobnym garnku również w osolonej wodzie ugotować makaron al dente ok 15 minut
  3. Ugotowane warzywa odcedzić, a różyczki przekroić na mniejsze kawałki. 
  4. Odcedzony makaron połączyć z warzywami, przyprawić, wymieszać.
  5. Posypać rozdrobnioną gorgonzolą. Ser się lekko rozpuści i nada całemu daniu charakteru.

9.8.12

Bananowo-otrębowe ciasteczka z patelni

Kiedy przeczytałam, że rusza akcja "pieczemy bez piekarnika" przypomniało mi się, że widziałam swego czasu przepis na ciasteczka z patelni, ale ni jak nie mogłam go odnaleźć. Dlatego musiałam posiłkować się oczywiście google. Tak napotkałam przepis, który Wam dziś prezentuję. Moje wyszły wilgotne w środku, może dlatego, że zmieniłam proporcje. 


Bananowe ciasteczka z patelni [źródło: skutecznie.tv]

Składniki:

  • 1 mocno dojrzały banan
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego / u mnie 2
  • 6 łyżek otrąb owsianych / u mnie 4,5
  • 6 łyżek otrąb pszennych / u mnie 4,5
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie łyżeczka miodu
  • dodałam również łyżeczkę pestek słonecznika
Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieść widelcem, wbić jajko, dodać jogurt i wymieszać dokładnie. 
  2. do masy dodać oba rodzaje otrębów i wymieszać. 
  3. na koniec wsypać słonecznik, dodać miodu oraz sody oczyszczonej i znów wymieszać.
  4. piec na patelni non-stick na bardzo małym ogniu ponieważ szybko się rumienią. układać małe porcje ciasta na patelnię w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasteczka rosną.


8.8.12

Łosoś w sosie gorgonzola z orzechami i winogronem

Dziś przedstawiam danie, które na moje urodziny przygotował mi chłopak. Po co chodzić do restauracji na wykwintne obiady kiedy ma się w domu kucharza. Ja uwielbiam zjeść dobrą kolację z winkiem/drinkiem w tle właśnie w zaciszu domowym.
Do tego w moje urodziny zawsze jest to co uwielbiam, tym razem padło na sos śmietanowy z gorgonzolą, a dla szaleństwa z dodatkiem orzechów włoskich i winogron. Sos co prawda można zrobić na mniej kalorycznej wersji śmietanki, ale to są przecież urodziny!  U mnie podane z zieloną fasolką szparagową i puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem. 


Łosoś w sosie gorgonzola

Składniki:

  • 2 kawałki łososia
  • 200ml śmietanki 30%
  • 3 orzechy włoskie
  • 10 kulek jasnych winogron
  • 150g sera gorgonzola
  • szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać śmietankę, dodać pokruszony ser oraz posiekane drobno orzechy i przekrojone na połówki i pozbawione pestek winogrona*. posolić i popieprzyć. wymieszać i gotować na niewielkim ogniu, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. od czasu do czasu zamieszać.
  2. Na patelni przyrumienić przyprawionego łososia z każdej strony, następnie dusić pod przykryciem, aż będzie miękki i różowy w środku.
* jeżeli nie chcemy żeby sos był słodki, winogrona dodać pod sam koniec gotowania.





6.8.12

Makaron w sosie pomidorowym

Makaron uwielbiam pod każdą postacią. No prócz na słodko, ale jakoś nie lubię słodkich obiadów. Tak jak pierogi z truskawkami czy borówkami - dla mnie nie istnieją. Chociaż raz na kilka lat i w takiej wersji się zachce. 
Dziś bardzo prosty i sycący makaron.


Makaron w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 duża garść suchego makaronu
  • 0,5 zielonej papryki
  • mała cebula
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
  1. makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był al dente. 
  2. w tym czasie na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, posolić. Kiedy się troszkę zeszkli dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę. kiedy wszystko zmięknie zalać sokiem pomidorowym, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu, do zgęstnienia sosu.
  3. ugotowany makaron odcedzić i wsypać na patelnię łącząc go z sosem.

4.8.12

Frittata białkowa

Weekend to dla mnie jedyny czas kiedy mogę sobie pozwolić na śniadanie, którego wykonanie i spożycie nie przekracza 7 minut. A i tak nie zawsze się wolny ranek sobotni uda wygospodarować. 
Dziś uraczyłam swe podniebienie frittatą białkową (nie dlatego, że nie lubię żółtek, ale dlatego, że miałam plątające się po lodówce białka). 

Frittata białkowa

Składniki:
  • 3 białka
  • pół czerwonej papryki
  • pół małej cebuli
  • 1 nieduży pomidor
  • 1/4 ostrej papryczki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Pokroić w większą kostkę wszystkie składniki; tylko ostrą papryczkę w drobną kosteczkę. Rzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Posolić.
  2. W tym czasie do białek dodać soli i pieprzu/innych ulubionych przypraw i lekko ubić. 
  3. Kiedy warzywa będą lekko zeszklone wlać na nie białko. Zmniejszyć ogień i smażyć aż dół będzie ścięty. 
  4. Zsunąć frittatę na talerz, a następnie przerzucić ją na patelnię nie ściętą stroną i smażyć około 2 minuty.


Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP